17.05.2017
12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Tıp Fakültesi Morfoloji binası Konferans Salonu’ndan gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Hasan Sevgili, Müzik ev Sahne Sanatları Fakültesi Dekan V. Prof. Sabri Yener, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Hasan Sevgili, “Bildiğiniz gibi modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs tüm dünyada 'Hemşireler Günü' ve bugünü içeren 12-18 Mayıs ise 'Hemşirelik Haftası' olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, hemşirelerin toplum sağlığına verdiği ve verebileceği önemli katkıları herkese anımsatmak için kutlanmakta, hemşirelik haftası boyunca ise hemşirelik mesleğinin toplum yararına gelişiminin önündeki engellere toplumun ve ilgililerin dikkati çekilmektedir. Hemşirelik, sağlığın korunması ve yükseltilmesi, hastalığın önlenmesi ile hasta, engelli ve ölmekte olan bireylerin bakımını içerir. Hemşireliğin anahtar rolleri arasında araştırma yapma, sağlık politikalarının belirlenmesi etkinlikleri ile hasta ve sağlık sistemlerinin sevk ve idaresine katılım, eğitim, güvenli çevre için mücadele ve birey ya da toplumun sağlığını savunma yer alır. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler her mesleğin icrasında evrilmeye yol açtığı gibi hemşirelik mesleğinin de yeni nesil gelişim modellerine sahip olması gerekir. Bu meslek ne kadar dijital sürece evrilse de özündeki şefkat ve sevgiyi kaybetmeyi asla kabullenemez. Henüz Sağlık Bilimleri Fakültesi binamız olmasa da birkaç yıl içerisinde fakülte binamıza kavuşacağımızı ümit ediyor ve fakültemizin diğer bölümlerini de aktif hale getirmeyi, Hemşirelik Bölümümüzün de daha kapsamlı eğitim ve uygulama alanları ile daha fazla sayıda akademik personelle birlikte modern ve güncel eğitim vermesini diliyoruz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, Hemşireler Günü'nü kutluyor, görevi başında hayatını kaybetmiş değerli hemşirelerimizi saygıyla anıyor, siz genç hemşirelere de iyi bir gelecek, başarı ve mutluluk diliyorum." dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, “Hemşirelik, hekimle beraber tedavi edici bir rolü olmasının yanında koruyucu tıp dediğimiz hizmetlerin de önemli mesleklerinden bir tanesidir. Bugün beyaz önlük kavramı neredeyse kalkmıştır, her kliniğe özgü bir forma giyilmektedir, kep kalkmıştır. Kadın mesleği olarak bilinen hemşirelik 2007 yılından beri erkeklerin de yaptığı bir meslek haline gelmiştir. Eskiden sağlık meslek yüksekokulları düzeyinde alınan unvan bugün dört yıllık fakülte mezunu olma şartıyla verilmektedir. Günümüzde lisans mezunlarına hemşire, lise mezunu düzeyindekilere ise hemşire yardımcısı unvanı verilmektedir. Dolayısıyla meslekte bir değişim, tanımda bir değişim meydana gelmiştir. Hemşireliğin özü insana hizmet, insanın gerek bedenen gerek ruhen iyileştirilmesi anlamındaki çabalardır. Öğrencilerimizin meslekte deneyimli olan hocalarından, ablalarından bilgi ve tecrübe konusunda öğreneceği birçok husus vardır. Bu meslek sadece mesai saatleri içerisinde değil 24 saat hizmet verdiğimiz bir meslek. Sağlık alanında ister hekim ister hemşire olun 24 saat bu mesleğin içerisindesinizdir, kapınız gecenin herhangi bir saatinde çalınıp çocuğunun ateşi yükseldiği için sizden yardım istenebilir. Dolayısıyla eğer özümüzde fedakarlık yoksa eğer içimizde insan sevgisi yoksa eğer birbirimize mesleki anlamda birbirimize saygı ve sevgimiz yoksa muhakkak bir yerlerde aksamalar meydana gelecektir. Daha önce sağlık yüksekokulu olarak eğitim veren birimimiz bugün Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak yoluna devam etmektedir. Yine Yükseköğretim Kurulunda onaylanırsa Hemşirelik Bölümü doktora eğitimini de kendisi verir hale gelecektir. Önemli olan burada gerçekten mesleğini en iyi şekilde icra edecek mezunlar yetiştirmektir. Dolayısıyla burada hizmet veren, emeği geçen herkesi saygıyla selamlıyorum. Hayatta olanlara sağlıklı uzun bir ömür, vefat etmiş olanlara da Allah'tan rahmet diliyorum. Hepinizin 'Hemşireler Günü'nü kutluyorum." şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Memorial Ankara Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. İlhan Cem Sungur “ 21. Yüzyılda Sağlık Hizmet ve Sistemleri- Olası Değişiklikler” konulu konferans verdi. Sungur, “ 21. yüzyıla geldiğimizde sağlık sistemlerini, mesleklerimizi etkileyen bazı temel faktörler var. Bunları demografik ve çevreyle ilişkili, epidemiyolojik, teknolojik, sosyo-politik, güvenlik ve nitelikle ilişkili olanlar siye sınıflandırabiliriz. 2030-2050'li yıllarda dünya nüfusunun 10 milyarın üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. Sadece nüfus artmıyor aynı zamanda yaşlanıyor ikinci sorun da bu. Yaşlandığımız zaman da sağlık sorunları da artıyor. Demografik sorunların yanı sıra dünya büyük bir hızla ısınıyor. İklim değişikliklerinin sağlık üzerinde bazı etkileri söz konusudur. Bunlar aşırı sıcaklara bağlı yıllık ölüm oranlarında artış, iklim felaketlerine bağlı yaralanma ve ölüm oranlarında artış, kıyı sularındaki ısınmalardan dolayı kolera salgını olması gibi etkilerdir. “dedi. Sungur, teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde devam ettiğini vurgulayarak mühendislik ve tıp alanlarının bir araya getirilip insanoğlunun birçok sorununa çözüm üretildiğini belirtti. Sungur, "Ebola virüsünü üstünü antikorla kaplayıp belli ışınlarla yakalanabilir hale getirebilen bir aygıt tasarlandı, bu teknoloji sayesinde ebolanın tanısı bir saate indi. Gelişen teknoloji ile birlikte cep telefonlarımızla bir hastanın enfekte olup olmadığını iki dakika içerisinde anlayabiliyoruz. Önümüzdeki yüzyılda insanın hem genetik yapısı hem hücreleri hem vücut atıklarıyla ilgili çok değişik verileri büyük veri tabanları halinde o kişiye özel saklayabileceğiz." dedi.
Konferansın ardından Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından gerçekleştirilen kısa film gösterimi ve şiir dinletisi ile Üniversitemiz halk oyunları ekibinin gösterisiyle devam eden program, etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayanlara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.
ODÜ Basın
|