29.03.2017
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Korkmaz ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadri Saltalı’nın danışmanlığında yürütülen yüksek lisans çalışmalarının iki yıllık verilerinin sonuçları Gidya uygulamalarının fındıkta ideal gübrelemenin yapıldığı uygulamalara göre verimi yüzde 54 oranında artırdığını ortaya koydu.
Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, “Gidya uygulamalarının fındıkta ideal gübrelemenin yapıldığı uygulamalara göre verimi yüzde 54 oranında artırdığı belirlenmiştir. Bu alınan verim çifti koşullarında alınan üretim ile kıyaslandığında ise yaklaşık yüzde 130 oranında bir verim artışına karşılık gelmektedir. Ayrıca bu çalışmada, gidya uygulamalarının randımanı da önemli ölçüde artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak Karadeniz Bölgesi’nde kirece göre daha ucuz ve milli bir kaynak olan gidyanın kullanımının fındıkta verimin ve kalitenin artırılmasının yanı sıra ticarileşmesi halinde ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca fındık için başlayan bu tür çalışmalar bölge için diğer önemli bitki olan çay tarımı içinde altlık olarak önemli yer tutacaktır.” şeklinde konuştu.
Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinde genellikle toprakların pH değeri 5’in altında ve kireç içeriği genellikle düşük olduğunu bu nedenle de Karadeniz bölgesinde fındıkta verim ve kalitenin her geçen gün önemli ölçüde azaldığını belirten Korkmaz, “Karadeniz Bölgesi’nde yağışın fazla olması nedeniyle, topraklardan kireç, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi besin maddeleri yıkanmakta ve toprak asitleşmektedir. Toprak asitleşmesi de özellikle fosfor yarayışlılığını da önemli ölçüde düşürmektedir. Üreticiler toprak asitliğini gidermek için üç yılda bir yaklaşık 400-500 kg/da kireç (CaCO3) uygulamaktadır. Kireç yüksek enerji ile üretilen masraflı bir inorganik kaynaktır. Bu uygulanan kireç yüksek oranda fosfor tutarak bitkilerde fosfor noksanlığına neden olmaktadır.” dedi.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç konuyla ilgili olarak, “Toprağın organik madde içeriğini, su tutma kapasitesi ve toprak verimliliğini artıran, toprağın biyolojik özelliğini iyileştiren gidya üzerine Üniversitemizde yapılan bu önemli araştırma; bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın verimini yükseltmeye yönelik fındık ürünüyle ilgili söz sahibi paydaşları yakından ilgilendiren kayda değer bir çalışmadır. Önemli bir tarım ülkesi olmakla birlikte şehrimiz de tarıma katkı sağlayan önemli illerden biridir. Bununla birlikte birçok tarım materyalinin kullanılacağı alana sahibiz. Elimizdeki bu alanları, bu toprakları; modern tarım yöntemiyle organik materyallerle buluşturarak tarımsal ürünlerimizde verimi artırabiliriz. Kurumlarımızda bu tür çalışmalara imza atmak, bu tarz gelişmeleri yakından takip etmek ülkemiz ve ilimiz tarım çalışmalarına katkı sağlaması bakımından önemlidir.” dedi.
Gidya Nedir?
Gidya, linyit havzalarında linyit katmanlarının üst kısmında bulunan ve asit karakterli topraklar için tarımsal değeri yüksek olan ve içerisinde % 40-50 organik madde, % 30-40 kireç ile az miktarda kil ve suda yaşamış canlı kabuklarını barındıran (organo-mineral) doğal bir materyaldir. Gidya içeriğinde bulunan yüksek organik madde ve kireç içeriği nedeniyle toprak sağlığı ve kalitesi açısından değerlendirildiğinde Karadeniz Bölgesi’nde kirecin yerine kullanılabilecek daha ucuz ve sağlıklı önemli bir toprak düzenleyicidir.
Gidya asit topraklara uygulandığı zaman; toprakların pH’sını düzenler, besin elementi yarayışlılığını ve özelikle de fosfor yarayışlılığını artırır, bitkilerin kök ve gövde gelişimini artırır, toprağın su tutma kapasitesini artırarak kuraklığın olumsuz etkisini azaltır, toprakların biyolojik ve enzim aktivitesini artırır, bitkiler için asit toprağı iyileştirir ve toprak verimliliğini artırır.
ODÜ Basın
|