22.02.2017
Ordu Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen serginin açılışına Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ş. Metin Kara, Prof. Dr. Fikri Balta, Prof. Dr. Tevfik Noyan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Demirel, Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Serginin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Darga, “Görsel sanatlar eğitimi, sanatın bir alanı olarak çocukların gelişimlerini sanat aracılığı ile desteklemek, duyularını etkin kullanmalarını sağlamak, görsel sanatı tarih ve kültürler ile ilişkilendirerek anlatmak gibi amaçları taşır. Okul öncesi sanat eğitiminde çocuğun resim ve çizgisel gelişimi öne çıkmaktadır. Bunu desteklemek için çeşitli boyalar, yoğurma maddeleri ve artık materyaller kullanılmaktadır. Okul öncesi dönem çocuğu şimdi ve burada ile ilgilidir. Çocuklar geçmiş ve gelecek ile ilgili kavramları bu dönemde anlayamazlar. Çocuklara kültürel ve sanatsal değerlerimizi kazandırırken de bu nokta göz önünde bulundurulmalıdır. Müzeler önemli kültürel merkezler olarak çok kültürlülüğü tanıma fırsatı vermektedir. Müzelerin koruma, inceleme ve sergilemenin yanında eğitim işlevi de bulunmaktadır. Çocuk müzelerinin eğitim ortamı olarak kullanılmasıyla bu ortamlar yaşayan müzeye dönüşmektedir. Müze ve sanat etkinlikleri çocukların kültürel öğeleri duygu, düşünce ve hayal ettikleri ile birleştirerek yansıtmalarına imkân vermektedir. Çocuklar geçmiş ve günümüzün temsilleri arasında yeni ve farklı süreçler yaşayarak yaratıcı ürünler ortaya çıkarabilmektedir. Onlar duygusal doyum sağlayarak öğrenirken biz de toplumsal değerlerimizi de çocuklara kazandırmış olmaktayız. Çocuk müzelerini diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise çocukların buradaki her şeye dokunabilmesi, ellerine alıp inceleyebilmeleri, deneyebilmeleri, oynayabilmelerini sağlayan somut nesneleri sanatsal çalışmalarda da kullanabilmeleridir. Bu sergi dördüncü sınıfların öğretmenlik uygulamasında yapmış oldukları bütün eğitim materyallerini içeren çocukların somut olarak kullanabildikleri, deneyebildikleri, teknolojiden uzak materyallerden oluşmaktadır. ” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç konuşmasında “Beş yıl önce eğitim öğretim yolculuğuna başlayan Fakültemizde bugün beş farklı bölümde dördüncü sınıf öğrencilerimiz mevcuttur. Bu husus, aslında mucize diyebileceğimiz bir durumdur. Çünkü Fakültemizin kuruluş süreci, ilerleyen yıllarda araştırma konusu olabilecek bir maziye sahiptir. Beş yıl gibi bu kısa zaman dilimi içerisinde Eğitim Fakültesi çok hızlı bir gelişme kaydetti. Ordu Üniversitesi, sizler gibi pırıl pırıl gençlere sahip oldu; artık öğrencilerimiz sergiler açıyor, birçok aktivitede temel eğitime örnek teşkil eden, rehberlik edebilecek işler yapıyor. Tarafınızdan gerçekleştirilen bu faaliyetleri ziyadesiyle önemsiyoruz. Temelinde bir emek olan bu çalışmalar, akademisyenlerimizin katkıları ve öğrencilerimizin işbirliğiyle vücuda getirilmiştir. Altını çizerek bir kez daha belirtmek isterim ki bizler öğrencilerimizi çok önemsiyoruz aynı zamanda da yaptığınız bu çalışmalardan gayet memnunuz. Bu tür eserleri devamlı olarak azami boyutta yapar da temel eğitim alan çocuklarımıza sunarsanız bu çocuklar sizlerin yerini aldıkları gün daha kapsamlı kapasiteli işler yapacaktır, yürüttüğünüz çalışmalara daima bu açıdan bakmalısınız. Çünkü buradan mezun olduktan sonra bu çocukların eğiticisi öğreticisi olacaksınız, bu bilinçle hareket edip bu güzel eserleri meydana getirdikçe neslimiz kazançlı çıkacaktır. Buradan sizler gibi gençler yetiştirdikleri için özellikle ailelerinize teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, bu çalışmalarda emeği geçen Hatice Darga Hoca’mıza, Dekanımız Kenan Demirel’e ve bu tür organizasyonlarda payı büyük olan Rektör Yardımcısı Metin Kara Bey’e çok teşekkür ederim.” dedi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından öğrenciler, stantlarda yer alan eğitim materyallerini davetlilere tanıttı.
ODÜ Basın
|