Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Çanakkale müdafaası, hali kurtardı; maziye hamaset ve azametini iade etti, vatanımızı bir vatan-ı ebedi yaptı."

 

                                              

 “Çanakkale müdafaası, hali kurtardı; maziye hamaset ve azametini iade etti, vatanımızı bir vatan-ı ebedi yaptı."

Çanakkale Zaferi, hiç kuşkusuz sonuçları itibarıyla tarihin akışını ve her şeyden önemlisi necip milletimizin kaderini değiştiren takdire şayan bir başarıdır. Gelibolu Yarımadası ve çevresinde verilen büyük mücadele, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda dil, din, ırk, mezhep gözetmeksizin halkımızın neleri başarabileceğinin en açık kanıtıdır.

1915’te başlayan uyanış, kısa zaman içinde vatanın her yerine yayılmış ve bu vesileyle millet, istikbal ve istiklalini tahakküm altına almaya çalışan kuvvetlere hiçbir dönem ve şartta teslim olmayacağını göstermiştir. Aynı zamanda Çanakkale Savaşları, maneviyatın maddiyata galip geldiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere yol açmış, asırlarca Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur.

Bütün dünya bir kez daha anlamıştır ki bu aziz millet, yüksek bir ruha sahip olup ülkesine ve milletine yönelik ve her türlü işgali bertaraf edebilecek güç ve kararlılıktadır. Necip milletimiz; 18 Mart’ta, 26 Ağustos’ta, 15 Temmuz’da daima aynı şuur ve gururla hareket ederek vatan müdafaasında bulunmuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz şehitlerimizi, “yeniden dirilişin mimarı olan isimsiz binlerce eşsiz kahramanı”, kazanılan zaferlerin 102. yılında rahmet ve minnetle anıyorum.

 

İletişim

  • Adres: Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU

  • Telefon: 0 ( 452 ) 226 52 00

  • Email: mezun@odu.edu.tr

Sosyal Medya