İktisadi ve Sosyal Boyutlarıyla Fındık Sempozyumu” Ünye İİBF'de Başladı

 

10.05.2017

“İktisadi ve Sosyal Boyutlarıyla Fındık Sempozyumu” Üniversitemiz Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde başladı.

Ünye Kalibya World Hotel’de gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkan Vekili Erhan Eren, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mustafa Sakal,  akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mustafa Sakal, “ Ordu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak eş değerlerimizle aynı düzeye gelme hedefini taşıyoruz. Öğrencilerimizin okul sonrası iş hayatına atıldıklarında Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak başları dik, memleketin değişik görev ve mesleklerine talip olan öz güveni yüksek arkadaşlar olmasını istiyoruz. Bununla beraber her geçen gün eğitim kalitesini artırma çabası içerisindeyiz. Bu çerçevede değişik konferanslar, paneller gerçekleştirmeye başladık. Bundan daha geniş bir çalışma olarak da sempozyum tertip ettik. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak temel alanımızın ekonomi, ticaret, ihracat gibi konular olması nedeniyle yörenin temel ekonomik ürünü olan fındıkla ilgili olarak bu konunun ticaret, ihracat, çalışma hayatıyla ilgili olan taraflarını tartışmak üzere bir sempozyum düzenledik. Burada üretici kesimler dolayısıyla üretimin eğitimini veren kesimleri ihmal ettiğimiz düşünülmesin. Önemli ölçüde kendi temel alanımızla ilgili hedefler koymak suretiyle çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Dolayısıyla bu çalışmayla ilgili olarak bize destek veren Sayın Valimiz, Sayın Rektörümüz, Sayın Kaymakamımız, Sayın Belediye Başkan Vekilimiz ve Ünye’nin değerli paydaş sivil toplum örgütleri ve hocalarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

Ünye Belediye Başkan Vekili Erhan Eren, “ Ordu Üniversitesinin bu ve benzeri faaliyetlerinin bundan sonraki dönemde de gerçekleşmesini çok önemsiyoruz. Bu hafta Üniversite alanının tahsisi ile alakalı bir müjdeli haber aldık. Bundan sonraki dönemde Ünye Belediyesi olarak Ünye’nin yerel güçleri ile birlikte Üniversitemize bir bina kazandırma taahhüdümüz vardı. Bunu en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Çünkü Ünye’nin bu tür etkinlikleri gerçekleştirecek fiziki mekânlara ihtiyacı var. Biz de Ünye’de bu tür faaliyetleri bundan sonraki dönemde de yapmakla alakalı belediye olarak ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Geçen yıl Yunus Emre Kitap Edebiyat Günleri ile dışarıdan insanları Ünye’ye davet etmiştik. Bu yıl da aynı şekilde uluslararası bir platforma taşıyarak bir sempozyum düzenlemeyi düşünüyoruz. Üniversitenin, akademisyenin, bilim adamının olduğu yerlerde bu tür çalışmaları yapmak daha kolay oluyor.  Bundan sonraki dönemde de bu tür faaliyetlerin gerçekleşmesi için Üniversitemize destek olmaya her zaman devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

             

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “İlçemizde var olan fakültenin, bölgemizin en önemli tarımsal ürünüyle ilgili şehirle bütünleşerek sempozyum düzenlemesinin ve bizler de bu sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Fındık, bölgemiz için çok önemli bir üretim materyalidir. Bölgemize bir nimet olarak verilen fındığın kıymetini bilmeliyiz. Dünya fındık üretiminin % 70’i tarafımızdan sağlandığı halde fındıktan niçin yeterince gelir elde edilemediği, fiyatının neden tarafımızdan belirlenemediğiyle ilgili olarak birçok spekülasyon yapılmakta. Fındığın üretiminin ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar, ziraat fakültelerimiz ve Tarım Bakanlığımız ve müdürlüklerimiz önderliğinde makro projeler çerçevesinde yürütülmektedir. Fındığın iktisadi ve sosyal boyutlarıyla değerlendirilip bilimsel çalışmalarla desteklenerek hayata olan etkilerinin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Fındığın bir finans aracı olarak yaklaşmak doğru değildir. Fındığı elimizde tutmakla fiyatının artmayacağını veya bu konuda ne yapılması gerektiğinin cevabını bu sempozyumda bildiri sunan hocalarımız bizlerle paylaşacak.” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “ Fındık, bölge ekonomisinin gelişiminde ve üretim süreçleriyle bölgenin toplumsal yapısının şekillenmesinde geçmişten günümüze çok önemli bir ürün olmuştur.  Ordu Üniversitesi olarak bu bölgenin simgesi haline gelmiş olan fındığın, ülkenin gündeminde tutulması ve üretiminden ihracatına bütün aşamalarıyla araştırılması temel görevlerimizden biridir. Dünya fındık üretiminin yaklaşık %70’i Türkiye’de yapılmakta, çoğunlukla Karadeniz Bölgesi’nde yer alan toplam 39 ilde fındık üretilmekte, yaklaşık 400 bin aile fındıktan gelir elde etmekte ve dünya fındık üretim alanlarının %80’ini oluşturan yaklaşık 703 bin hektar alanda fındık tarım faaliyeti gerçekleşmektedir. Ayrıca dünya fındık ihracatının yıldan yıla farklılaşmakla beraber yaklaşık yüzde 70-80 gibi bir payı Türkiye’den ihraç edilmekte ve son yıllarda yaklaşık 2 milyar doları aşan yıllık döviz girdisini ülkemize sağlamaktadır. Ülkemizin genel yıllık tarım ihracatı 18-20 milyar dolar civarındadır. Ancak yüzölçümü bakımından ülkemizle kıyaslanamayacak olan Hollanda’nın sadece yıllık tarım ihracatı 100 milyar dolar seviyelerindedir. Bizim genel yıllık ihracatımız ise 160 milyar dolaylarında, bu rakamlar sevindirici, umut vaat edici rakamlar olabilir ancak bu sayıları daha yukarı çekmemiz gerekmektedir. Ordu ilimiz ise eski fındık üretim bölgesi olarak bilinen I. standart bölge içerisinde yer almakta ve yaklaşık 227 bin hektar fındık üretimi ile ülkemizin fındık dikim alanlarının yüzde 32’si bulundurmaktadır. Fındık, ekonomik boyutunun yanı sıra sosyal yönüyle de üretildiği coğrafyada yaşayan insanların toplumsal kültürüyle uyumlu hale gelmiş bir üründür. Yöre insanları fındık hasadı zamanına göre düğün tarihlerini, izinlerini, borç ödeme zamanlarını ayarlamaktadırlar. Fındık ile ilgili tarihsel ve güncel çalışmaların sunulacağı bu sempozyum sayesinde fındığın iktisadi ve sosyal açılardan önemi bilimsel olarak vurgulanacak ve bu alanda politikaların tartışılması ve geliştirilmesi imkanı doğacaktır. Bu sempozyumun gerçekleşmesi sağlayan, Ünye İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Sempozyum Düzenleme Komisyonu’na, destekleyen tüm kurumlara, katılımınız ve katkılarınız için siz değerli araştırmacılarımıza teşekkür ediyor. Sempozyumun başarılı geçmesi temennisiyle, saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Üretim Ekonomisi, iktisadi politikalar, dış ticaret, kamu politikaları, siyasal ilişkiler, hukuk, üretim yönetimi, pazarlama, finansman ve muhasebe, yönetim-organizasyon, çalışma hayatı, göç, nüfus ve sosyal yapı, kooperatifçilik / üretici birlikleri alanlarında gerçekleştirilecek olan sempozyum 12 Mayıs tarihinde sona erecek.

ODÜ Basın

İletişim

  • Adres: Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU

  • Telefon: 0 ( 452 ) 226 52 00

  • Email: mezun@odu.edu.tr

Sosyal Medya