I. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Sempozyumu ODÜ’de Başladı

 

 

17.05.2017

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Türkoloji Kulübü işbirliğinde düzenlenen “I. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Sempozyumu” Üniversitemizde başladı.

Tıp Fakültesi Morfoloji binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fikri Balta, Prof. Dr. Tevfik Noyan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin,  yerli ve yabancı akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Eren, “Dil ve edebiyat bir milleti millet yapan en önemli yapı taşlarındandır. Milletlerin gelişimi dil ve edebiyatın gelişimi ile doğru orantılıdır. Dil sadece seslerden ibaret bir yapı değildir. O, ait olduğu milletin kültür birikimini, düşünce dünyasını ve karakterini içinde barındıran ve yeni kazanımlarla nesilden nesile aktaran en önemli vasıtadır. Bizler, ancak öz benliğimizin ve karakterimizin yansıması olan dilimize kıymet verdiğimiz ve sahip çıktığımız ölçüde kendi sözümüzü güçlü bir şekilde söyleyerek dünya üzerinde söz sahibi olabiliriz. Bunun için de dilimizin her biri, bir dil ve kültür zaferi hüviyetinde olan edebi eserlerimizin iyice tanınması ve yeni eserlerin üretilmesi ve bu yoldaki gayretlerin teşvik edilmesi zaruridir.  Bu düşüncelerle başta Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu’na, Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a, Sayın Dekanımız Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin’e, sempozyuma destek veren kurum ve kuruluşlara, davetimize icabet eden misafirlerimize, kıymetli bilim insanlarına ve gençlerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, “Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından bu tür uluslararası bir sempozyum düzenlenmesi hem Üniversitemiz hem Ordu için sevindiricidir. Mavi ile yeşilin buluştuğu Karadeniz’in güzel şehri Ordu’da sizleri ağırlamaktan onur duymaktayız. Öğrencilerimizin bu tür toplantılarda gerek görev alarak gerekse dinleyici olarak bulunmasının, onların bireysel ve akademik gelişimine katkılarda bulunacağı şüphesizdir. Dil, folklor ve edebiyat alanlarında eş zamanlı pek çok inceleme ve araştırmaların geleceğin Türkolog adayları tarafından sunulacağı bu sempozyumun filoloji ve edebiyat alanlarındaki bilimsel çalışmalara olumlu yansımalarının olacağı açıktır. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok akademisyen ve öğrencinin aramızda bulunmasını sağlayan sempozyumumuzda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sempozyumun başarılı ve bilimsel anlamda verimli bir şekilde gerçekleşmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Türk dili, edebiyatı, tarihi, sanatı ve kültürüyle ilgili akademik toplantılar kimi zaman oryantalistik kimi zaman altayistik çoğu zaman da Türkoloji, Türkiyat ya da Türklük bilimi adıyla yüz yılı aşkın bir süredir düzenlenmekte olup çok sayıda akademik çalışmaya zemin hazırlamıştır. Yarınının akademisyenleri olmaya aday; lisan, lisansüstü ve doktora öğrencilerinin akademik işbirliğini kurmasına ve sürdürmesine vesile olan bu tür kongrelerin bir örneği de Üniversitemizde gerçekleştirilmektedir. Çin, Moğolistan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve ülkemizden uluslararası katılımcıların olduğu; yurt içi ve yurt dışından gelen, alanında uzman 30’a yakın akademisyen hocamızın nezaretinde dil, edebiyat ve halk bilimi alanlarında doktora, yüksek lisan ve lisans derecelerinde öğrencilerin bildirilerinin sunulacağı bu sempozyumun Üniversitemizin akademik gelişimine ve uluslararası tanınırlığına katkıda bulunacağı şüphesizdir. Üniversitemizin sahip olduğu tecrübe ve güç, şehrimizin doğal potansiyeli ile birleştiğinde ülkemizin uluslararası ilişkilerine ve işbirliğine daha fazla katkı sağlaması mümkün olacak; amaçlarımıza yönelik olarak ulusal ve uluslararası araştırmalar kurumumuzda artarak devam edecektir. Bu bağlamda sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta düzenleme kurulu olmak üzere sempozyuma destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, yurt içi ve yurt dışından gelen değerli akademisyenlerimize hoş geldiniz diyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Korkmaz tarafından “Akademik Çalışmalarda Uyulacak Temel İlkeler ve Gerekli Kıldığı Bazı Yöntemler”  konulu açılış konferansı verildi. Korkmaz, “Akademik çalışmaların temel dayanağı ele alınan herhangi bir konuda mevcut bilgilere dayanarak ve konunun gerekli kıldığı bilimsel yöntemlere uyularak ele alınan konuda yeni bilgiler elde etmek ve bu yolla mensup bulunduğu bilim dalına yararlı ve geliştirici bir hizmet sunmaktır. Ele alınacak konulara nazari ölçülerle bakıldığında önce konunun yeterince işlenip işlenmediğine, yeni bir araştırmayı gerekli kılıp kılmadığına bakılır. Bazı konular üzerine yapılan çalışmalarla bir dereceye kadar veya hakkıyla aydınlanmış olduğu halde bazı konular henüz ele alınmamış olduğundan işlenip aydınlatılmaya muhtaç durumdadır. Ayrıca bir bilim dalının kendine özgü yöntemleri bulunduğu gibi Türk dili alanındaki çalışmaların da dilin yapısı ve işleyiş özellikleri yanında tarihi gelişme koşullarına komşu ve lehçe ağızlarının ya da ilişkide bulunduğu yabancı dillerin etkisinde kalıp kalmadığına ve bunların tarihi akışındaki yol alışına bağlı belirli veya farklı araştırma ve inceleme yöntemleri vardır .”dedi. Korkmaz, konuşmasının devamında Oğuz Türkçesinin tarihi gelişimi Doğu ve Batı Türkçesinin yapısal özelliklerine ait bilgilere yer verdi.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz’a plaket takdim etti.

Sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 70 üniversiteden toplamda 308 başvuru yapıldı. Üç gün sürecek olan sempozyum kapsamında çağdaş Türk lehçeleri, Türk dünyası edebiyatları, eski Türk dili, eski Türk dili edebiyatı, Türk halk edebiyatı, Türk halk bilimi, yeni Türk dili ve yeni Türk edebiyatı alanlarına göre düzenlenmiş bildiriler 27 oturumda sunulacak.

ODÜ Basın 

İletişim

  • Adres: Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU

  • Telefon: 0 ( 452 ) 226 52 00

  • Email: mezun@odu.edu.tr

Sosyal Medya