YÖK Tarafından "Engelsiz Erişim Çalıştayı" Düzenlendi

 

10.05.2017

2016-2017 Eğitim Öğretim yılını yükseköğretimdeki engelli bireyler için "Engelsiz Erişim" yılı olarak kabul eden YÖK tarafından, yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin bütün mekânlara erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla "Engelsiz Erişim Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya Üniversitemizi temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Recep Arslan, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Şube Müdürü Cemal Gemici katıldı.

YÖK Konferans Salonu'nda ilk kez düzenlenen çalıştaya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ  ve YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Şişman, Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve Prof. Dr. Rahmi Er, devlet üniversitelerinin rektör veya rektör yardımcıları ile Engelli Öğrenci Birim temsilcileri ve yapı işleri daire başkanları ile kendisi de engelli olan “Çınar” filminin yönetmeni Mustafa Karadeniz katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, konuşmasına YÖK bünyesinde yer alan Engelli Öğrenci Komisyonunun, "Yükseköğretim Kurumları Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği" kapsamında çalışmalarını gerçekleştirdiğini ve her üniversitemizde Rektörlükler bünyesinde yer alan engelli öğrenci birimlerinin çalışmalarını yürüttüğünü ifade ederek başladı.

Yükseköğretim Kurumlarımızda halihazırda bulunan engelli öğrenci sayısının 13 bin 655 olduğunu dile getiren Başkan Saraç, daha çok engelli bireye üniversitede okuma imkânı sunmak istediklerini vurguladı. Engellilik durumlarına göre bakıldığında ilk üç sırada 5 bin 480 fiziksel engelli, 3 bin 954 görme engelli, bin 245 işitme engelli öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken YÖK Başkanı Saraç, "YÖK olarak öncelikli hedefimiz, öğrencilerimizin yükseköğretime girebilmesi ve yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli fiziksel ve akademik ortamın hazırlanması; engelli öğrencilerimizin eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirlerin alınması ve düzenlemelerin yapılmasıdır. Kurulumuzca engelli öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarında yapılması gereken uyarlamalar konusunda bazı tavsiye kararları alınmış olup bu kararlar ÖSYM kılavuzlarında yayımlanmaktadır. Ayrıca engelli öğrencilerin eğitimleri konusunda üniversitelerden gelen talepler incelenmektedir.” dedi.

Saraç, “Hem engelli öğrencilerimizden hem de ailelerinden gelen talepler değerlendirilmekte ve konuyla ilgili kararlar alınmaktadır. Yakın zamanda otizm spektrum bozukluğu ve zihinsel engelli çocuklarımızla ilgili çalışmalar yapıldı ve süreç devam etmektedir." şeklinde konuştu.

 Türk işaret dili mütercim tercümanlığı konusunda çalışma yapıldığını sözlerine ekleyen Başkan Saraç, yakın zamanda lisansüstü programların açılacağının da müjdesini verdi.

                     

        

ODÜ Basın 

İletişim

  • Adres: Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU

  • Telefon: 0 ( 452 ) 226 52 00

  • Email: mezun@odu.edu.tr

Sosyal Medya