Sinema ve Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer ODÜ’de

 

23.02.2017

Konferans öncesi Gülsel Tuncer, Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’ı makamında ziyaret etti. Ordu’daki ve Üniversitemizdeki tiyatro faaliyetlerinin konuşulduğu ziyarette Gülsen Tuncer, Sinema ve Düşünce Kulübü öğrencilerinin kendisine göstermiş olduğu ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan,  akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konferansa tiyatronun ülkemizdeki tarihsel gelişimi ile başlayan Tuncer, “ Anadolu Türklerinin kültürü beş önemli etkenin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bunlar yer, soy, imparatorluk, İslam dini ve Batılılaşmadır. Türklerin eski yurdu Orta Asya’daki şaman inanç sisteminin izleri Anadolu kültüründe de yaşar. Tarikat, zikir törenleri, dans folklor, halk oyunları köy seyirlik oyunlarının ana malzemesini oluşturmuştur. Türk tiyatrosunu geleneksel yapı, Tanzimat ve İstibdat Dönemi, Meşrutiyet Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi gibi dört dönemde inceleyebiliriz. Osmanlı Dönemi’nde sergilenen Karagöz, kukla, orta oyunu, meddah türü seyirlikler yapılmakta olup buradaki sanatçılar da izleyiciler de halktan insanlardır. 19. yüzyılda geleneksel izlenceler Batı tiyatrosu ile birleşmiştir.” dedi.

Cumhuriyet Dönemi tiyatrosunun Batı’dan örnek aldığını ifade eden Tuncer, “ Tiyatro, Batı’da belli ölçülere göre yerleşik bir sanat kimliğine oturduğu için Türk tiyatrosu tarafından örnek alınmıştır. Bu dönemde tiyatro anlam olarak kültür değişimi içinde çok farklı bir kimlik ve işlev kazanmıştır.  Cumhuriyet’in temel kurumları olan Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Dil Tarih Coğrafya Fakülteleri içerisinde yapılan çalışmalar tiyatroyu beslemiş, değiştirmiş, geliştirmiş aynı zamanda tiyatroyu saygın bir noktaya taşımıştır. Bu dönemde Atatürk tarafından gençlerimizin yetenek ve yaratıcılıklarının gelişmesi için devlet konservatuarlarının temelleri atılmıştır. 29 Ekim 1923’ten sonraki dönemde de toplumun biçimlenmesi yönünde Atatürk ilkeleri tiyatroda yol gösterici olmuştur.” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda, Sinema ve Düşünce Kulübü akademik danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ufuk Uğur Gülsen Tuncer’e teşekkür belgesi verdi. Ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Tuncer’e çiçek takdim ederek “ Bu etkinliği düzenleyen danışman hocamıza, öğrencilerimize ve Üniversitemize gelerek bizleri onurlandıran değerli sanatçımıza teşekkür ediyorum. ”dedi.

         

ODÜ Basın

İletişim

  • Adres: Cumhuriyet Yerleşkesi PK 52200 Merkez / ORDU

  • Telefon: 0 ( 452 ) 226 52 00

  • Email: mezun@odu.edu.tr

Sosyal Medya